Homemade bokeh modifier

Joi 29 Ianuarie 2015  -  Adrian

Acest articol a fost publicat pentru prima data in data de 10 Decembrie 2012 pe www.fotoindex.ro.

Termenul "bokeh" defineste modul in care sunt redate in fotografie planurile mai apropiate si respectiv mai indepartate decat planul asupra caruia s-a facut focalizarea. Termenul este de origine japoneza ("bo-ke") si inseamna "neclar", "confuz".

Bokeh-ul nu inseamna doar zona neclara dintr-o imagine, ci reprezinta si calitatile estetice ale modului cum sunt redate zonele neclare, este placut si frumos sau este urat si inestetic.

In acest articol ne intereseaza "forma" bokeh-ului si cum anume o putem modifica. Un spot luminos aflat in zona neclara a unei imagini va avea forma diafragmei (aproape rotunda daca diafragma este complet deschisa sau, daca difragma este inchisa cu cateva trepte, va avea forma a unui poligon regulat cu un numar de laturi egal cu numarul lamelor de diafrgma, exemplu hexagon, octogon). Acest lucru se observa adesea si in secventele din filme in care exista o profunzime de camp mica.

Bokeh Nikon 85mm f1.8 AF-D la f1.8

Bokeh Nikon 85mm f1.8 AF-D la f2.8

Ca picanterie este de mentionat faptul ca obiectivele catadioptrice creaza o forma inelara.

Deci daca un spot aflat in zona neclara are forma difragmei, pentru a modifica forma spotului ideea este sa cream o noua "diafragma" mai mica si de o alta forma decat cea din interiorul obiectivului.

Cum se calculeaza dimensiunea maxima a noii "diafragme" este ceva mai complicat si depinde de deschiderea absoluta a diafragmei obiectivului si de distanta la care este plasata fata de lentila frontala, dar este de retinut ca trebuie sa fie considerabil mai mica decat cea a obiectivului pentru a fi eficienta.

Pentru cei care nu vor sa isi bata capul cu articolul de fata, exista evident o varianta comerciala care se numeste "Bokeh Masters Kit" si poate fi cumparat de aici http://www.bokehmasterskit.com/ pentru 25$ + 6$ transport.

31$ nu este o suma exorbitanta dar eu prefer sa nu ii cheltui pe catva bucatele de plastic si un elastic, asa ca in continuare o sa rezolvam experimentul mult mai ieftin si mai elegant.

Avem nevoie de:

  • 1. Un obiectiv luminos (exemplu: Nikon 50mm 1.8, Canon 50mm F1.8, Nikon 50mm 1.4, Canon 50mm F1.2 ...)
  • 2. Holder Cokin Sistem P
  • 3. Inel Adaptor pentru Holder Cokin Sistem P (cu filet pentru obiectivul folosit)
  • 4. 2 coli A4 de carton (poate fi folosit si plastic) negru ~ 300g/mp.
  • 5. Ustensile (foarfece, cutter, rigla, creion)

Obiectivele de 50mm cu f1.8 sunt destul de populare chiar si in randul fotografilor incepatori, datorita pretului scazut si luminozitatii mari. Asa ca scotociti prin trusa foto si gasiti unul.

Holder-ul Cokin Sistem P si inelul adaptor sunt de asemenea accesorii populare printre pasionatii de peisaj, iar daca nu va incadrati la aceasta categorie nu va panicati, sunt accesorii ieftine dupa cum veti vedea in continuare.

Eu am folosit 2 obiective din dotare: Nikon 85mm 1.8 si Nikon 50mm 1.8. Plus accesoriile aferente enumerate mai sus. Plecand de la premiza ca aveti obiectivul si ustensilele (aceste ustensile se gasesc in mod normal in orice casa) si cumparam doar accesoriile si materialele necesare, lista de cumparaturi arata cam asa:

  • 1. KentFaith P250 - Holder Sistem P replace Cokin: ~ 20 RON
  • 2. KentFaith P452 - Inel Adaptor replace P 52mm: ~ 15,00 lei
  • 3. Carton A4 negru 330g/mp: 2 X ~ 4 RON

Deci daca folositi doar un obiectiv, costurile totale sunt sub 45 RON si veti avea si 2 accesorii pe care le puteti folosi si in alte situatii. Daca deja aveti toate accesoriile mai aveti nevoie doar de foile de carton sau plastic.

In continuare trebuie sa taiati cartonul in bucati patrate de 84x84mm (dimensiunea potrivita pentru holderul sistem p). Cu creionul si rigla trasati diagonalele fiecarei bucati de carton pentru a gasi centrul unde urmeaza sa decupam forma noii diafragme.

Pentru a afla ce dimensiune trebuie sa aiba noua diafragma facem un calcul aproximativ: lungimea focala a obiectivului / f * 0.75 (adica 75% din dimensiunea fizica a diafragmei, % arbitrar ales astfel incat sa fim siguri ca obtinem o dimensiune mai mica decat diafragma obiectivului).

Pentru obiectivul de 50mm cu f1.8 insemna: 50mm / 1.8 * 0.75 ~= 21mm deci trebuie folosit un model cu un diametru mai mic decat 21mm. Eu am folosit un diametru de 23mm pentru ca am vrut sa folosesc aceleasi sabloane si pe obiectivul de 85mm 1.8.

Pe cele 2 diagonale ale patratului de carton marcati cu rigla si creionul dimetrul 21mm si trasati un cerc orientativ (se poate face si cu mana fara compas, nu trebuie sa fie exact) in interiorul caruia desenam forma dorita. Pentru inceput sunt de preferat formele simple usor de decupat (inima, sageata, steluta, ...).

Dupa ce desenati forma o decupati cu un cutter. E bine sa nu folositi un carton / plastic prea gros pentru ca e mai greu de decupat. Puteti experimenta cu orice alte forma cat si dimensiune, pentru a vedea care este efectul. La sfarsitul articolului gasiti cateva forme interesante cu care sa puteti testa.

Trebuie sa tineti cont ca, cu cat forma este mai mica, cu atat si cantitatea lumina care ajunge pe senzor va fi mai mica. Cantitatea de lumina depinde de suprafata formei, adica daca avem o forma stea si una inima cu acelasi diametru, prima va lasa sa intre mult mai putina lumina decat cea de-a doua, pentru ca suprafata este mult mai mica si acest lucru va influenta expunerea.

Daca nu va place ideea de a folosi unelte "periculoase" precum cutter-ul exista solutii si pentru asta. Puteti cumpara perforatoare cu model( exemplu de perforatoare cu model,  magazine online de unde puteti cumpara: http://www.decoratiunicreative.ro/, http://www.magazinbirotica.ro/). Sau si mai bine, daca aveti prieteni cu copii intrebati-i pe ei, e foarte posibil sa aiba asa ceva prin casa :).

Acum ca avem toate accesoriile pregatite, trebuie sa cream scena pentru teste: gasim un model, scoatem de la naftalina luminile pentru pomul de Craciun si le montam in spatele modelului.

Daca avem un blitz de studio sau unul extern care functioneaza ca slave, il folosi si pe acela pentru a lumina modelul.

Montam inelul adaptor si holder-ul pe obiectiv, setam diafragma 1.8 (cea mai deschisa) si crestem iso sau montam camera pe trepied pentru ca noua difgragma va lasa sa treaca mai putina lumina decat in mod normal.

 

Si trecem la treaba ...

Nikon 50mm 1.8 (Manual, 1/250s, f1.8, ISO 100)

Se pare ca am folosit un diametru prea mare (23mm) pentru acest obiectiv, din aceasta cauza apar acele deformari mari ale modelului pentru spoturile din exteriorul cadrului.

Nikon 85mm 1.8 (Manual, 1/250s, f1.8, ISO 100)

Diametru de 23mm este potrivit pentru acest obiectiv, modelul nu are deformari.

Nikon 85mm 1.8 (Manual, 1/250s, f2.8, ISO 100)

Am marit difragma la f2.8 pentru a creste profunzimea de camp, se observa ca diametrul de 23mm este prea mare pentru aceasta difragma, deja apar mici deformari ale modelului pentru spoturile din exteriorul cadrului. Probabil ca un model mai mic de 20mm ar fi fost OK pentru aceasta difragma.

Din testele de mai sus se observa ca o focala mai mare da rezultate mai bune, deformarile fiind mai mici. De asemenea sa nu uitam ca dimensiunea modelului trebuie corelata forte bine cu diafragma la care dorim sa fotografiem.

Puteti folosi aceste modificatoare intr-un mod creativ la: portrete, fotografie de obiecte, fotografie nocturna.

In speranta ca acest experiment v-a placut si veti dori sa il incercati aveti mai jos o lista de sabloane.