Prima camera foto digitala

Sambata 04 Octombrie 2014

In decembrie 1975, dupa un an de munca, prototipul primei primei camere foto digitale era gata de testare. Arata ca o adunatura de circuite digitale, avea o rezolutie de 0,01 megapixeli  si folosea o lentila imprumutata de la o camera de filmat. La acest ansamblu se adauga un dispozitiv portabil pentru inregistrarea imaginilor iar alimentarea se face cu baterii. Inventatorii erau angajati ai laboratorului Diviziei de cercetare a Kodak si au lucrat la proiect impreuna cu cativa tehnicieni talentati - Rick Osiecki, Bob DeYager si Jim Schueckler.

Prima camera foto digitala

Era prima camera care nu folosea filmul pentru a stoca imaginile ci transfera imaginile digitale pe o caseta standard, lucru care dura 23 de secunde. Imaginea putea fi vizualizata pe un TV prin introducerea casetei intr-un aparat creat special.

In cursul anului 1976 inventatorii au prezentat noua camera in demonstratii numite "Fotografie fara film" / "Film-less Photography". Dupa ce inventatorii faceau cateva fotografii audientei, pe care le afisau apoi pe un televizor, au primit o gramada de intrebari referitoare la noua tehnologie si modul in care aceasta va evolua catre un produs de larg uz comercial.

Printre intrebarile la care nici macar imaginatia lor nu a putut da un raspuns se regaseau: Cum vor fi stocate imaginile? Cum va arta un album foto digital? Cine ar fi interesat sa faca o fotografie care nu e tiparita?

Desi patentul pentru acest concept a fost obtinut in 1978, prima camera foto digitala, disponibila publicului larg, a aparut in 1990. Dycam Model 1, comercializata si sub denumirea Logitech Fotoman avea un senzor CCD, stoca digital imaginile si putea fi conectata direct la un calculator pentru descarcarea imaginilor.

In 1991, Kodak a introdus pe piata Kodak DCS-100, primul aparat dintr-un lung sir de camere foto profesionale Kodak, camere SLR care foloseau adesea body-uri Nikon. Camera avea un senzor de 1.3 megapixeli si costa $13,000.

In 2009, Steve Sasson, creditat cu inventarea primei camere foto digitale, a fost distins cu titlul de doctor onorific al Universitatii din Rochester pentru munca sa. Sasson a primit si distinctia "Innovation Award" de la revista "The Economist" pentru aceeasi lucru.