Despre Cybercasing

Sambata 04 Octombrie 2014

Cati dintre voi cunoasteti acest termen si stiti ce insemna? Cybercasing insemna utilizarea informatiilor si uneltelor din mediile virtuale pentru a planui si intreprinde "atacuri" in lumea reala. Suna a filme de spionaj dar din pacate este ceva la indemna oricui si ne poate afecta pe fiecare dintre noi (cei care folosim mediile virtuale).

Mediile sociale sunt foarte populare in ultima vreme si popularitatea lor continua sa creasca, din ce in ce mai multe persoane folosesc retele sociale ca Facebook, Twitter, LinkedIn, Flickr si YouTube pentru a publica informatii despre activitatile proprii (personale sau profesionale), unde sunt si ce fac. In sprijinul acestora vin Smartphone-urile (toate dotate cu camere foto) care permit utilizatorilor sa fie conectati oricand si oriunde la aceste retele sociale, ba mai mult pun la dispozitie tot felul de unelte si aplicatii care le permit sa publice aproape imediat fotografii sau filme, indiferent unde se afla.

Toate aceste unelte dau nastere unor probleme de securitate personala de care nu ne-am mai lovit pana acum, si de care putini sunt constienti. Inainte de a da check-in / a posta o fotografie in / din locatia (departe de casa) in care tocmai ati ajuns ar trebui sa va intrebati ce alte informatii mai contine fotografia sau ce alte mesaje indirecte poate transmite mesajul sau fotografia respectiva. Simplul check-in intr-o locatie poate transmite faptul ca veti lipsi de acasa o perioda mai lunga de timp iar spargatorii pot profita de acest lucru.

Majoritatea smartphone-urilor din zilele noastre dispun de camere foto si receptoare GPS si odata cu acestea si de functii automate de geotagging a fotografiilor (o functie care permite localizarea locului unde a fost facuta fotografia prin inscrierea coordonalelor GPS in aceasta), functii de care putini utilizatori stiu si sunt constienti de implicatiile lor. Mai mult de atat, majoritatea dispozitivelor vin cu aceste functii active default iar atunci cand publicati in diverse medii virtuale fotografii cu noile voastre bijuterii scumpe sau alte obiecte de valoare, publicati si locatia GPS a locuintei sau a locatiilor pe care le fregventati. Aceste informtii impreuna cu unelte de genul Google Maps si Street View pot fi folosite de persoanae rau intentionate pentru a palnui furturi sau alte actiuni care va pot aduce prejudicii.

Toate acestea sunt riscuri reale. In New Hampshire, SUA, a fost descoperita o retea de spargatori care folosea Facebook pentru a identifica si cerceta viitoarele victime, afland astfel cand acestea sunt plecate de acasa pentru periode mai lungi de timp.

Exemplele expuse mai sus sunt doar cateva din aplicatiile acestei tehnici. International Computer Science Institute (ICSI) a publicat un raport care explica aceasta tehnica si cum poate fi folosita de persoane rau intentionate.

Scopul acestui articol este de a va face constienti de aceste riscuri. Asa ca data viitoare cand publicati o fotografie sau un comentariu in mediile virtuale ganditi-va inainte cateva secunde la implicatiile pe care le poate avea. De asemenea e bine sa cititi manualele de utilizare ale dispozitivelor pe care le folositi pentru a sti ce functii au si cum functioneaza si a putea dezactiva functiile care va expun acestor riscuri. Acest lucru este valabil si pentru mediile sociale online. Trebuie sa cunoasteti si sa revizuiti setarile de securitate ale acestora pentru a micsora riscurile la care va expuneti.